To politiske dyneløftinger mot den norske to-trinns sexkulturen

Del bloggposten

To-trinns sexkultur

Vil kulturministrenes forhold til den norske to-trinns sexkulturen forandre domstolhverdagen mer enn noen annen justisminister?

Først drikker vi, så puler vi

Aldri tidligere har politikernes handlinger kunne forandret domstolenes innhold som i disse #metoo-tider.  Og da spesielt o kulturministre, en tidligere og en nåværende kulturminister

I Norge er det slik at hvis man møtes til et seminar eller en eller annen sammenkomst, og det blir en anledning til å ta seg en dram, så skjer vanligvis to ting:

  1. Det er alltid noen som drikker for mye, og ditto
  2. Noen som har havner mellom lårene til en annen naken person

Disse engangstilfellene serieproduseres av enkelte i større grad enn andre. Helt siden vikingtiden har nordmenn kombinert alkohol med sex. Dette er en svært sterk del av vår kultur. Det er mange som har vært vitne eller selv tatt del i bevegelser man i edru tilstand bare ville drømme eller hatt mareritt om. Du er en festbrems hvis du setter foten ned for denne rusmixen.

Når drikke- og  sexkulturen er som den er – først drikker vi, så puler vi – så er det vanskelig å ta initiativ for å «redde» for eksempel en ung jente. Alle, både jenter og gutter, har sin seksualitet utviklet tidlig, juridisk når man er 16 år, biologisk og fysisk enda tidligere. Vi må ta seksuelt ansvar innenfor de kulturelle rammene vi har. Det er lite man kan gjøre når en ung person (over den seksuelle lavalder) drikker seg full og blir nærgående en langt eldre person. Det er vanskelig å være festbrems.

Hvis man ikke er interessert i uformell sex, så er det beste ikke å drikke i visse settinger. Man risikerer å manipulere eller å bli manipulert, ulovlig eller lovlig.

 

Sexkultur i Norge, USA og Frankrike

Den norske sexkulturen er forskjellig fra kulturen i andre land. Sex som toppolitikere har utenfor ekteskap blir vanligvis behandlet utfra forskjellig kontekst, verdier og kultur. Sex med de som er under den seksuelle lavalder blir nok ikke akseptert verken i Norge, USA, eller Frankrike. Kort summert har disse tre landene denne moralen:

Norge: Sex med alkohol – Det er noe som skjer på en fest. Å ta seg en fest er ok, og da kan man slippe seg litt løs.

USA: Sex uten alkohol – Sex, med eller uten alkohol, utenfor ekteskapet i USA er et bilde på personens dårlige karakter og integritet.

Frankrike: Sex som om det er alkohol – En elsker, hva er problemet?

 

Et paradigmeskifte?

#metoo, varsling og seksuelle overgrep har siden Harvey Weinstein saken sprakk i USA satt seksuelle lovbrudd på agendaen mer enn noen gang. De som har vært utsatt for seksuelle overtramp tørr per tiden å melde i fra. Der varslere tidligere ble enten tiet i hjel eller utsatt for motaksjoner, er nå varslere velkommen til å fortelle sine historier. Tilsynelatende.

Det vil bli interessant å se om paradigmeskifte #metoo-kampanjen satte i gang vil påvirke domstolene. Blir flere voldtekter anmeldt? Vil flere ta det litt roligere på sexfronten å bli mer ansvarlig? Blir det mindre skamfullt å stå frem? Vil politiet få mer ressurser til å etterforske sakene grundigere? Kommer flere saker til rettssalene? Og ender flere i fengselet?

Midt i dette er dagens kulturminister, Trine Skei Grande, og en tidligere kulturminister, Trond Giske, dratt inn i saker som kan påvirke den norske sexkulturen og de juridiske konsekvensene av den. Et paradigmeskifte selv ikke justisministeren kan overgå.

 

Trilogi om #metoo, politikk og media

 

Del 1 – To politiske dyneløftinger mot den norske to-trinns sexkulturen

Del 2 – To norske kulturministere og to forskjellige saker

Del 3 – To alternative aviser – to forskjellige moraler

 


Blogginnlegg er ikke er ment til å være noe annet enn ytringer i en samfunnsdebatt. Og representerer ikke en holdning eller noe annet for verken meddommere eller noen annen samfunnsgruppe.

Kommentarer, korrigeringer, spørsmål

Del bloggposten
Tagged with: , , , , , ,
Posted in Samfunn og idrett
Meddommerbloggen

Lovlige tweets
Siste innlegg
Meddommer vertikal

Facebook
Kategorier
Meddommerskyen
Arkiv
En gråblogg
Meta